
FAQs on the upcoming Concentrated Inspection Campaign on STCW by  

Member Authorities of the Tokyo and Paris Memoranda of Understanding 

 

(Questions marked with a * are detainable deficiencies if answered with a ‘NO’) 

General Response 

  

Does the CIC apply to all ships? Yes and based on the “no more favourable treatment” clause, the CIC should also be 

conducted if the flag state has not ratified the STCW Convention   
  

Does the CIC questionnaire also cover issues 

regulated by other Conventions such as MLC?  
No, the focus of the CIC questionnaire is on the STCW Convention and ‘no’ answers are 

limited to deficiencies on this Convention only. 

  

Question 1* 

 

Do the number of the seafarers serving on board 

conform with the Minimum Safe Manning 

requirement specified for the vessel? 

Response 

  

When is the response ‘N/A’? 

 

This might be in case of unmanned vessels such as barges or cargo ships below 500GT, not 

provided with a MSMD in accordance with SOLAS Ch. V, reg. 14. 

  

What if the MSMD is not valid (anymore)?  In this case the PSCO will consult the flag State Administration to verify that the numbers 

on board are sufficient for the next voyage. If the flag state does not respond in a reasonable 

time, the normal PSC procedures regarding non-compliance will be followed. An answer to 

the question ‘Yes/No’ will depend on the information collected. 
  

Does the question cover ships below 500GT with a 

MSMD? 

Yes. 

  

What to do in case a crew member required by the 

MSMD is missing for exceptional reasons (e.g. 

emergency or health issues) 

In these cases, there should be some kind of flag State approval or consent, such as a 

dispensation, waiver or temporarily issued MSMD. Some Flag States may not issue a 

dispensation but allow the master, within limits set by national legislation, to evaluate 

whether a voyage can be undertaken safely. In such cases one would expect documentary 

evidence such as an entry into the ship’s logbook and reference to the applicable legislation. 

  



 

Question 2* 

 

Do the master and officers hold valid certificates of 

competency as required by the Minimum Safe 

Manning Document? 

Response 

  

What if a seafarer holds a valid Certificate of 

Competency but not the endorsement attesting the 

recognition from the flag State, or documentary 

proof of application?  

Q2 will be answered with ‘yes’, Q3 with ‘no’ and a deficiency raised under this question.  

 

  

Question 3* 

 

Do the master, officers and radio operators hold 

valid endorsements attesting the recognition of 

certificates or documentary proof of application?  

Response 

  

When is the response ‘N/A’? 

  

In case the seafarer is in the possession of a valid certificate of competency issued by the 

flag State and thus does not need an endorsement attesting the recognition.  

  

Question 4* 

 

Do seafarers hold relevant certificates of 

proficiency (COP) or documentary evidences? 

Response 

  

For the purpose of the CIC, will all CoPs be 

checked?  

The number and extent of the verification of CoPs will be as per the Professional Judgment 

of the PSCO.  

  

What about missing/invalid CoP’s for seafarers not 

included in the MSMD?  

 

The PSCO will assess whether the seafarer is engaged in activities on board for which a CoP 

or a “documentary evidence” is required (e.g. the seafarer has emergency duties assigned 

but the “basic training” is expired or not available), regardless the fact the seafarer is required 

by the MSMD. In such a case the answer to this question will be “NO” and thus detainable. 

  

Are CoPs which are already covered by the CoCs 

also required to be verified?  

No. 



 

Question 5* 

 

Do seafarers on board hold valid medical 

certificates? 

Response 

  

Does this question apply to all seafarers?  This question applies to every seafarer holding a certificate issued under the provisions of 

the STCW Convention. 

  

Question 6 

 

Do the records for hours or rest indicate compliance 

with the requirements? 

Response 

  

- - 

  

Question 7 

 

Do the watch schedules comply with the provisions 

of STCW?  

Response 

  

Should the master still be considered a watchkeeper 

if he is not included in the watch-schedule?  

Yes, this question is related to the hours of rest taken prior to departure. STCW part A, Ch. 

VIII-part 3 “watchkeeping principles in general” and STCW part A, Ch. VIII- Part 4-1 

“principles to be observed in keeping a navigational watch” set out the resource management 

principles, including the role of the master and define the officer in charge of the navigational 

watch as the master’s representative. 

  

Question 8* 

 

Are seafarers newly joined the vessel familiar with 

their specific duties that are relevant to their routine 

or emergency duties?   

Response 

  

Should documentary evidence be available to 

verify that the familiarisation has been carried out?  

 

Yes, SOLAS Ch.III, Reg.19 and STCW Convention & Codes, 2010 Manila Amendments / 

STCW Convention / ANNEX / Regulation I/14 set out requirements with regard to records 

of drills and training of seafarers. These records may be in a language not understood by the 



PSCO. In addition, it is not the role of the PSCO to scrutinize the ISM procedures to this 

respect. 

  

Question 9* 

 

Can the seafarers on board the vessel communicate 

effectively with each other in the working language 

of the vessel? 

Response 

  

- - 

  

Question 10 

 

Do the voyage plans cover the whole route from 

berth to berth? 

Response 

  

What to do if the plan for the next voyage has not 

yet been made or finalised?  
If there is no voyage plan available for the forthcoming voyage the PSCO will establish if 

there is a procedure for voyage planning and that it includes the route from berth to berth. 

Previous voyage plans may be used to provide a general impression of the ship’s compliance. 

In addition SOLAS Ch. V, reg. 28 requires “all ships engaged on international voyages shall 

keep on board a record of navigational activities and incidents which are of importance to 

safety of navigation and which must contain sufficient detail to restore a complete record of 

the voyage, taking into account the recommendations adopted by the Organization.” This 

does not imply that the routes of previous voyages, including position-taking, should be 

available in the used charts, however previous passage plans may be stored in the ECDIS. 

  

If satisfied with the available information the question will be answered as ‘YES’.  

  

 

 


